Како да се избере материјалот за заптивка на плочестиот разменувач на топлина?

Дихтунгот е запечатувачкиот елемент на плочестиот разменувач на топлина.Тој игра клучна улога во зголемувањето на притисокот на запечатување и спречувањето на истекување, исто така прави двата медиума да течат низ нивните соодветни канали на проток без смеса.

Затоа, многу е важно да се забележи дека треба да се користи соодветна заптивка пред да се вклучи разменувачот на топлина, па како да се избере вистинската заптивка заплоча разменувач на топлина?

плоча разменувач на топлина

Општо земено, треба да се земат предвид следниве размислувања:

Дали ја исполнува дизајнерската температура;

Дали го исполнува дизајнерскиот притисок;

Хемиска компатибилност за медиум и CIP раствор за чистење;

Стабилност при специфични температурни услови;

Дали се бара оценка за храна

Најчесто користениот материјал за дихтунзи вклучува EPDM, NBR и VITON, тие се применуваат на различни температури, притисоци и медиуми.

Температурата на услугата на EPDM е - 25 ~ 180 ℃.Погоден е за медиуми како што се вода, пареа, озон, масло за подмачкување без нафта, разредена киселина, слаба база, кетон, алкохол, естер итн.

Температурата на услугата на NBR е - 15 ~ 130 ℃.Погоден е за медиуми како што се мазут, масло за подмачкување, животинско масло, растително масло, топла вода, солена вода итн.

Температурата на услугата на VITON е - 15 ~ 200 ℃.Погоден е за медиуми како што се концентрирана сулфурна киселина, каустична сода, масло за пренос на топлина, алкохол мазут, кисело мазут, пареа со висока температура, вода со хлор, фосфат итн.

Општо земено, треба сеопфатно да се разгледаат различни фактори за да се избере соодветна заптивка за плочест разменувач на топлина.Доколку е потребно, материјалот на заптивката може да се избере преку тестот за отпорност на течност.

плоча разменувач на топлина-1

Време на објавување: 15 август 2022 година