Како да дизајнирате плочест разменувач на топлина?

Плочен разменувач на топлинае ефикасен и сигурен разменувач на топлина, широко користен во хемиската, нафтата, греењето и другите индустрии.Но, како да се дизајнира плочест разменувач на топлина?

Дизајнирање аплоча разменувач на топлинавклучува неколку клучни чекори, вклучувајќи го изборот на соодветен дизајн, одредување на топлинската должност, пресметување на падот на притисокот и избор на соодветни материјали.

1 、Изберете го соодветниот тип на дизајн: Дизајнот наплоча разменувач на топлинаќе зависи од специфичните барања на апликацијата, како што се температурата и брзината на проток на течностите, саканата топлинска должност и расположливиот простор.Најчестите типови на плочести разменувачи на топлина се разменувачи на топлина со дихтунзи, лемење и заварени плочи.

2 、Определете ја топлинската должност: Топлинската должност е количината на топлина пренесена помеѓу двете течности воплоча разменувач на топлина.Ова може да се пресмета користејќи го коефициентот на пренос на топлина, површината за пренос на топлина и температурната разлика помеѓу двете течности.

3 、Пресметајте го падот на притисокот: Падот на притисокот е губење на притисокот што се јавува додека течноста тече низ плочата разменувач на топлина.Ова може да се пресмета со помош на факторот на триење, должината на патеката на проток и брзината на проток.

4 、Изберете ги соодветните материјали: Материјалите што се користат воплоча разменувач на топлинаќе зависи од специфичната примена, како што се температурата и хемиската компатибилност на течностите.Најчестите материјали се нерѓосувачки челик, титаниум и легури на никел.

5, Потврдете го дизајнот: Откако ќе заврши првичниот дизајн, важно е да се потврди дизајнот користејќи симулација или експериментално тестирање за да се осигура декаплоча разменувач на топлинаја исполнува саканата стапка на пренос на топлина и пад на притисокот.

Shanghai Heat Transfer Equipment Co., Ltd. обезбедува сеопфатни решенија за клиентите со оптимален дизајн и внимателна услуга по продажбата.Ќе продолжиме да работиме напорно за да им обезбедиме на клиентите повеќе квалитетни производи и услуги за да постигнеме победнички резултати.

плоча-разменувач на топлина

Време на објавување: Мар-01-2023